19.06.2024

Er værkstedshumor litteratur? - Odsherred Læser dykker ned i humoren

Er en vittighed litteratur, og hvor går grænserne? Det udforsker Odsherreds store litteraturfestival, Odsherred Læser, som nu er klar med årets program.

Odsherred Kommunes årlige litteratur- og læsefestival for børn og unge har netop offentliggjort programmet for festivalen, der løber af stablen til november. I år er der fokus på underholdende litteratur og sjove historier under temaet 'humor' – og det var børnenes eget ønske.

"Børnene og måske især de unge er trætte af, at litteratur ofte er tung og lidelsesfuld," siger festivalleder Anne-Marie Donslund. "Vi tror, det er et udtryk for, at verden omkring os brænder. Det er lige til at blive angst og deprimeret af, så derfor har vi brug for at grine og se humoristisk på livet. At le er en form for mestringsstrategi."

Humoristiske forfattere og kunstnere kommer til Odsherred

Odsherred Læser byder på foredrag og workshops med nogle af de sjoveste forfattere fra branchen. Der kommer besøg af standupkomikere og forfattere Sanne Søndergaard og Sebastian Dorset, musiker og forfatter Inez Gavilanes, børnebogsforfatter og tidligere radiovært Lars Daneskov, forfatter og gadeteaterinstruktør Bodil El Jørgensen, Danmarksmester i impro comedy Sisse Gram de Fries samt læsepædagog og forfatter Lotte Salling.

Derudover deltager filminstruktør Anna Emma Haudal og manuskriptforfatterduoen Lars Mering og Claudia Boderke, der står bag de populære komedier Klassefesten og Jagtsæson. De skal bl.a. holde foredrag og workshops på Campus Odsherred, hvor der vil være en filmmanuskriptkonkurrence.

Værkstedshumor

Overbygningsklasserne i Odsherred skal konkurrere om at indsamle den bedste værkstedshumor hos erhvervslivet og på værkstederne efter en idé af erhvervskonsulent Claus Rolsted og udviklet i samarbejde med kommunens læsekonsulent Hanne-Mette Stephansen.

"Vi har jo nok den sjoveste læsekonsulent i hele Danmark," siger festivalleder Anne-Marie Donslund. "Hun har selv en erhvervsuddannelse og har lavet practical jokes i stimevis. Os fra boomergenerationen kender den der med at sende yngstelærlingen til bageren efter moderkager og kejsersnitter, og vi ved, at der findes læssevis af sjove pranks med gode ordspil ude på arbejdspladserne."

De bedste pranks udkommer i en bog sponsoreret af erhvervslivet, og så er der den sidegevinst, at de unge finder ud af, at det faktisk ER sjovt at være på en arbejdsplads. Og at gode historier fra virkeligheden også er en form for litteratur.

Bibber skal skabe synlighed

Odsherred Læser laver i år en særlig indsats for at styrke synligheden af festivalen for kommunens børn og forældre. "Jeg spørger altid eleverne 'kender I Odsherred Læser?', og overraskende mange af dem ved slet ikke, at de deltager i en læsefestival, selvom den har eksisteret i 12 år," fortæller festivalassistent Rikke Bay.

Det skal der laves om på. Derfor har Odsherred Læser hyret forfatter og illustrator Tove Krebs Lange til at lave en billedbog om festivalens maskot, som hun for år tilbage designede. Bogen om 'Bibber' udkommer til oktober og vil blive givet til alle børnehavebørn og elever i 0. og 1. klasse.

Ligesom de også inviteres til at lave tegninger og figurer til en stor Bibber-udstilling i Pakhusgalleriet ved biblioteket i Nykøbing Sj.

Bibber skal laves i alle tænkelige materialer, og ud over børnenes input inviterer festivalen også strikkeglade seniorer til en strikkecafé på Odsherred Teater, hvor en af festivalens frivillige, Rita Madsen, instruerer i opskriften, som hun selv har været så sød at lave.

Alle de strikkede Bibberbamser skal udstilles i år, og til næste års festival skal de på besøg hjemme hos Odsherreds børn.

Hvad er Odsherred Læser?

Odsherreds litteratur- og læsefestival startede i 2012, men navnet Odsherred Læser opstod endnu tidligere på Odsherreds Biblioteker og Kulturhuse som en stor indsats for at få flere børn og voksne til at læse. Tidligere kulturminister Marianne Jelved, der har sommerhus i Odsherred, blev så begejstret for navnet, at hun i sin kulturministerperiode lavede projektet Danmark Læser, som Odsherred også deltog i.

Litteratur- og læsefestivalen Odsherred Læser løber af stablen i starten af november og er Danmarks største litteraturfestival for børn. Næsten alle Odsherreds 5000 børn og unge fra 0-20 år deltager, og det lykkes kun, fordi festivalen ikke foregår ét sted, men alle steder. I alle institutioner og på alle skoler. I biblioteker, kulturhuse, kulturinstitutioner og kirker. I naturen og hos erhvervslivet.

Festivalen har modtaget fondsmidler for i alt 285.000 kr. fra Statens Kunstfond, Spar Nord Fonden og Nordea-fonden. Odsherred Læser har derudover fået sponsoreringer til præmier af Sommerland Sjælland, Vig Bio, Isøre Is, Dragsholm Slot og museet STORM samt af de store danske forlag. Odsherred Kommunes Vækst- og Udviklingsudvalg og Børn/Unge- og Uddannelsesudvalget bidrager også med midler til festivalen.

Festivalens initiativtager og projektleder Anne-Marie Donslund er børne- og ungdomsbogsforfatter, ansat i Kultur og Fritid og har modtaget Blixenprisen, Klods Hans Prisen og Poul Johansens Kulturpris for arbejdet med litteraturfestivalen.

Formålet med festivalen er at vække læselysten og herigennem styrke uddannelsesniveauet i Odsherred.

Program: https://www.e-pages.dk/odsherredkommune/683/

Hvornår: 4.-8. november 2024 (Bibberudstillingen er åben indtil fredag den 15. november 2024)

Yderligere kontakt: Festivalleder, Anne-Marie Donslund, Kultur og Fritid i Odsherred, anmdo@odsherred.dk, +45 61 15 36 76